mammakajsa.blogg.se

En blogg där jag delar med mig om vardagen som nybliven mamma!

Övernattning

Kategori: Allmänt

I natt har vi bästa kusin Linn här :) Hon kom hit mitt i dan och stannar till imorgon, mys!
Har gått till Ica fram och tillbaka med vagnen, en kompis till Linn följde också med. Sen blev det lite mellis och tv. Blev älg-gryta och potatis till middag sen Shrek 2! :) älskar barnfilm!
 
Skottat fram eldstaden för imorgon ska vi inviga kaffepannan och göra klämda mackor på elden! Nomnomnom!
 
Saknar dock mamma och Tommy, en vecka går för fort!

Tråkigt

Kategori: Allmänt

Jahapp! Imorgon bitti åker mamma och Tommy hemåt igen, tråkigt! Kommer att sakna dom. Kan tyvärr inte säga att vi snart ses igen eftersom det kommer dröja till tidigast mars innan vi åker upp till dom. Suget efter att flytta uppåt blir större och större!
Denna vecka har i alla fall varit mycket, MYCKET trevlig. Det har vi alla tyckt :)
Stormar ute, kan bli en riktigt ruggig natt, tur att man har tak över huvudet och en varm go säng!
Grynet sov förra natten i sin säng fram till tre sen var det mat och den vanliga blöj och rap-processen, efter det fick hon sova med oss! Provar samma metod idag, hon ligger i sin tills nästa mål sen kan hon ligga här mellan oss ;)

Juldagen

Kategori: Allmänt

Nu var julen överstökad, en mycket, MYCKET lyckad jul! Bara det bästa på julbordet, bara närmaste familjen och precis lagom med allt! :p
Grynet har fått massor med fina julklappar, tack till alla!
En back full med leksaker, pyjamasar och en boddy, haklapp och flaska, pengar, mysig filt, barnstol (till köket alltså!), en "cult" burk till nappar.
Ett hårband som Pontus gjort i slöjden samt ett halsband som Linn gjort. Superfina <3
Vi fick en sodastream av Maud, skitbra! Det har jag länge velat ha!
Fick en ny glasängel av mammsen, skitfin! I ängelns kjol hänger en kedja med en glaspärla längst ut. Ängeln är alltså en klocka!
Stora vita bokstäver till väggen, HOME. En ballongvisp, pengar, en fuskbok där man gömmer en vindunk. Kaffepanna till att använda ute på eld. Jag har säkert glömt nämna nå men vi är i alla fall jätteglada! Tackar :)
Gick en tur på byn igår, Tommy spatserade med vagnen! Snacka stolt morfar <3 Han gullar, å han matar, han håller och han myser! En fin syn, blir alldeles varm i mamma hjärtat! ;)

Det finns ingen Gud!

Kategori: Allmänt

Fy för fan! Det kan omöjligen finnas en Gud i detta universum! Oberäkneligt många nätter under graviditeten drömde jag att vårt barn blev döfött och att vi förlorat henne. 
Ett par som står framförallt Martin men också mig nära om hjärtat har fått veta att barnet i hennes mage dött. Det blir så fruktansvärt påtagligt när vi precis fått vår underbara välskapta tös. Det kunde lika gärna ha varit vi. 
 
Undrar verkligen om det kan finnas en Gud någonstans när sånt händer. Det är fruktansvärt hemskt! URS! 
 

Jul i vårt hus!

Kategori: Allmänt

Åkte och handlade på förmiddagen, sjuuukt mycke folk! Puh! Men det gick bra ändå, Martin och Grynet stannade hemma å hade lite egentid :)
 
Martin är på julbord ikväll så jag äter gårdagens middag idag igen. Rotfruktsgratäng med kassler :) gott! Kanske får besök av fina Sara ikväll, det var länge sedan vi sågs sist! 
 
Skinkan står i ugnen, snart klar. Sillen är inlagd och om ca en timma kommer barnmorskan hit med vågen. Vägning av Grynet och sedan lite glögg i soffan! Ladda batterierna inför morgondagen, då ska jag göra Janssons och kanske saffrans-skorpor om energin räcker till det ;)
Snart är allt klart inför julbordet, mamma har gjort endel hemma som dom tar med sig hit och resten är gjort av mig eller färdigköpt! ;p typ kalvsylta gör jag inte, de köper man! ;) 

Bästa Julklappen!

Kategori: Allmänt

Snart är självaste julafton här, finns alltid några saker att önska sig men vi har redan fått det bästa. Vi har Grynet! <3 En fullt frisk, vacker och fantastisk dotter! 
 
Julen kommer firas med dom närmaste, precis som det ska vara! Mamma och Tommy kommer på söndag, längtar otroligt mycket. Lelle kommer äta julmiddag med oss och Maud kommer säkert över någon kväll hon med :-) 
Ingen pampig, överdriven jul. Varken gran eller tomte i år då Grynet ändå är så liten! God mat och gott sällskap! 
 
Martin skottade fram eldstaden igår och laddade på med en fin brasa på kvällskvisten. Mys!  

Pappa kom och pappa åkte!

Kategori: Allmänt

Nå igår vid sex tiden kom pappa hit, han hade med sig en ask choklad och en fårfäll till Grynet från deras gård. 
 
Jag hade gjort middag så vi åt tillsammans och sedan blev det soffan med GrynetMys och massa surr. Han låg över hos oss till idag, jobbade ett par timmar i Åre och kom sedan tillbaka vid lunch. Åkte sedan vidare för att fixa ytterligare några hus längs efter vägen upp igen. 
 
Supermjuk och fin fäll! 
 
 
Bästa faster Anna-Carin var här igår förmiddag, hon hade med sig en liten vovve till Grynet!
 

Skryt

Kategori: Allmänt

Kanske låter som världens skryt och överdrift men jag är riktigt jävla lycklig för min lilla familj! Martin är helt fantastisk, i allt skulle jag vilja påstå! Oavsett om det gäller Grynet eller mig, han är lugnet i stormen och precis den trygghet som alla önskar sig! 
 
Hormonerna är mer eller mindre borta, no more "Blue Tears" 
Idag mer eller mindre skrattar jag åt hur jag kan ha grinat så för ingenting. Från morgon till kväll! Martin förstår lika lite som jag kring alla tårar men det är okej! Han har funnits där utan att pront måsta haft en förklaring till alla tårar och utbrott! Finns helt enkelt inte en förklaring till allt.
 
Jag skulle nog våga påstå att en graviditet är lika jobbig för partnern som för den havande. Inte det fysiska, det kommer dom aldrig helt kunna förstå men psykiskt påfrestande! Alla oförklarliga hormonutbrott och tårar till förbannelse! Riktigt hemsk kan jag nog erkänna att jag varit stundvis och Martin har bara bitit ihop!
 
Kusinen Linn har varit på besök under eftermiddagen, samtidigt var barnmorskan här på hembesök! Passade perfa, Linn mös med Grynet medans jag och Ulla fikade och pratade om förlossningen samt annat kring Grynet. 
Hon är så himla mysig, blev prat om allt ifrån bakning till te och tandläkare! Haha bästa Ulla!  
 
Kort därpå ringde min pappa! Han kommer hit imorgon :D Ja, kors i taket, Peder!! Han ska göra nå Älvsbyhus i Åre och vill givetvis då komma och hälsa på. Har erbjudit honom sovplats ifall att han vill det, här finns gott om plats för det. Glatt överraskad! 
Risken/chansen finns att jag har för höga och positiva förväntningar som bara blir till pannkaka av allting. 
När jag tänker på pappa tänker jag på hur han var förr, då allting var bra. Jag vet ju att han inte är riktigt densamma men jag hoppas att han finns kvar där någonstans. <3 Han är trots allt min pappa! 

bättre!

Kategori: Allmänt

Tror att hormonerna håller på att lugna sig :D Har inte alls varit lika brölig idag som föregående dagar! Skönt!! :D 
Stygnen i tuppan är lika ömma som tidigare men barnmorskan kommer på hembesök imorgon kväll så då får hon ta en titt! 
 
Här har vi världens kanske stoltaste pappa <3 Att dom är fina mina älsklingar! 
Hihi, känns så lustigt att äntligen få titulera sig som mamma och pappa. Helt fantastiskt <3 
 

Stenhårda och sprängande!

Kategori: Allmänt

Nu har vår lilla tjohalia fått för sig att mjölken inte duger! Kan sitta och amma i en timme utan att hon blir nöjd. Ger henne då lite ersättning och då blir hon minsann nöjd! Nåja, är det så hon vill ha det så får det bli så! Hon håller sig mätt mycket längre på ersättningen så då blir nätterna bättre :)  
 
Var på julfest i kall igår. Pontus och Linn hade lucia uppträdande. Linn var lucia Meg hade livbodd ljus i kronan! Å så fin! Blev en snabbvisit sedan hem. Jag ont och grinig, Grynet trött och väldigt liten för allt ljud, folk och stoj! 
 
Martin är på svensexa idag, kan inte direkt påstå att jag är nöjd över det.. Idag blir det bara vila på soffan och tokmysa med Grynet <3 

Jag har då en fantastisk karl <3

Kategori: Allmänt

Måste medge att jag hela tiden förundras och överraskas över hur bra gubbe jag valt mig!  
Mår stundvis som en kratta efter förlossningen. Sliter i stygnen, obekvämt och otrevligt med allt blod och bindor. Ursäkta utrycket men jag törs knappt bajsa! Brösten gör ont, vårtorna är såriga och jag känner mig allmänt misslyckad som mamma! Att inte kunna amma sitt barn fullt ut känns som världens bakslag! Otillräcklig! Så är det för nästan alla nyblivna mammor men jag känner mig lika värdelös för det! 
 
Hormonerna löper amok och jag kan inte hjälpa det, grinar hela tiden åt allt. ALLT! Men han fixar, ger ersättning och hjälper till med allt kring Grynet, mig och hemmet. Han klev upp klockan fem i morse med henne så att jag kunde somna om och få lite vila efter nästan två timmars stök med amning och blöjbyte.
 
Fick en förtidig julklapp idag, han hade köpt en bröstpump!! :D lycka! Kanske jag får full sprutt på brösten snart!  
Fick även en påse Dumle och Polly, ett paket blöjor, en till nappflaska och två nappar.  
 
Jag köpte dessutom två Siliconnappar till brösten idag, nu går det lite lättare om än jag producerar lite för lite för ett lilla damen ska bli nöjd. I sinom tid.. 
 
 
Var på koll i stan idag. Hon har gått ner mycket men inte för mycket. Ska hålla extra koll under helgen. Hörsel och allt var tipp topp :D 
 
Hushållsvågen kom till användning i andra syften än mat ;-) 

Grynet

Kategori: Allmänt

Så var hon äntligen här, lilla Grynet kom till världen den 11/12-12 klockan 07.53. Hon vägde 3900g och var 49 cm lång! En fullt frisk och fantastisk tös! <3
 
Strax före åtta på måndagskvällen fick jag en liten blödning och lite fostervatten sipprade. Halv tio var vi inne på sjukhuset, fick ett rum. Var då öppen en cm och livmoderhalstappen var ca en cm. 
Finns två hinnor som ska brista innan "vattnet gått". På mig hade bara den ena gått sönder, därav hade bara lite vatten sipprat. 
 
Mellan typ tolv och halv ett lyckades jag vila lite mellan värkarna men från typ ett var det full rulle! Var då öppen tre cm. Lustgasen blev jag bara snurrig och illamående av så den struntade jag i. Hade bestämt mig för att ta epiduralbedövning och inväntade narkosläkaren. Han hade dock fullt upp med ett akut kejsarsnitt, Plötsligt beslutar barnmorskorna att ta hål på hinnan och därefter var förlossningen i full gång!
 
Totalt tolv timmar från att vattnet sipprade hemma tills att jag hade Grynet på bröstkorgen <3 helt sjukt! 
Sju timmar aktiv förlossning helt utan smärtlindring..! Hade aldrig gått utan Martin vid min sida. Världens bästa <3 
 
Klockan fyra på eftermiddagen kom barnläkaren, undersökte Grynet och sedan fick vi åka hem. Skönt att komma hem till sitt egna. 
Har säkert glömt massor men typ så gick det till när våran prinsessa kom till världen! 

Kom igen då!!

Kategori: Allmänt

Varit på hc, kollat blodtryck och lämnat ett u-prov. Allt var bra! Fått Roxy på besök. Maud skulle till stan på nå å det är för kallt för Roxy för att sitta i bilen. Passar mig perfekt =) 
 
Blåser ballonger för fulla muggar men det enda som händer är att jag blir yr! X) 
Bad barnmorskan om en hinnsvepning då jag har en tid där på torsdag. Men tydligen gör hon inte de?! Det ska väl alla barnmorskor göra?! Hon sa att dom kan göra det i stan om jag åker dit, men det kändes lite extremt.
 
Om bebis inte kommit före torsdag ska hon försöka få läkarna till att göra en ombedömning, så att jag eventuellt sätts igång tidigare. Eftersom att jag är så pass stor blir det bara jobbigare och jobbigare för varje dag. Jag ligger över "den vanliga storleks kurvan". Bebisen fortsätter att växa vilket gör förlossningen svårare.

Bra dag!

Kategori: Allmänt

En mycket bra dag trots att det inte kommit någon bebis ;) Har fått gjort ganska mycket här hemma idag, skönt!  
Båda tavellisterna i sovrummet är uppsatta, likaså torparfönstret i vardagsrummet :) blev dötjusigt!
 
Fönstret som blev en tavla. 
 
Listerna uppe :) Lite foton på endel av dom värdefulla barnen runt omkring oss, åsså mamma å mig så klart ;) 
 
Åh, ja just de.. Martin har bytt toastol också! Den gamla fastnade spolningen på så man blev tokig! Bytte hela stolen ;p Lite högre så den var mycket bättre :) 
 
Första advent var johan och Marie här å spelade bingolotto, nu andra advent kom dom också på besök :) men denna gång på kaffe, pepparkakor och beck ;) 
 

En liten klöstå!

Kategori: Allmänt

Åkte in till Östersund på en extrakoll idag. Ctg, ultraljud å sånt :) Ytterligare förhöjt blodtryck, håller det under uppsikt. Bra med fostervatten å allt sånt :D Ingen stress för den här ungen att komma ut! 
På ultraljudet såg vi klart och tydligt hur den lilla krabaten vickade på sina små tår! Stackars Martin! Inte nog med att jag krafsar på honom i sömnen, denna lilla krabat verkar ha fått just de unika arvet av mor sin! ;)
 
Blev ett kort besök på sjukhuset och sedan hem igen, skönt! 
Kokat tomtegröt till middag, den ska avnjutas tillsammans med julmust och äggmacka med kaviar! ;) nomnomnom!
 
På tal om något helt annat så kommer min mamma snart, som jag längtar! Ja, Tommy kommer givetvis han också, även honom längtar vi ju till :) 

bf idag..

Kategori: Allmänt

Ja då var vi äntligen framme vid 7 december, dagen då vår lille krabat är beräknad att komma. Nu är det bara att ställa in psyket på fjorton dagar till.. Uh!
Igår tänkte jag att nu börjar det nog kanske bli dags. Hade förvärkar från klockan fyra på morgon. De höll i sig hela dagen fram till sex/sju på eftermiddagen. Men givetvis inte så kraftigga att jag ville åka in. Mycket riktigt så avtog det ju sen! Å just nu känner jag ingenting!
Värkarna var mycket kraftigare än tidigare, mer ihållande men det kändes inte riktigt som att det var läge att ringa stan.
Hade varit bra om vattnet kunde gå, pang bom åsså vet man att ungen är med oss inom två dygn! Att bara gå å vänta utan att veta när är skitjobbigt! Barnmorskan sa att det är vanligare att vattnet inte går än att det gör det. Att värkarbetet kan dra igång först och att vattenavgången kommer sen.
Jaha..! Då måst man ju vara lite mer noga med att klocka värkarna. Jag har ingen tidigare vanlig förlossning att se tillbaka på.
Urk!

Snurr Snurr!

Kategori: Allmänt

Kallt som fan ute, legat och snurrat sen strax före fyra! Kan helt omöjligen somna om :/ 10.30 måste jag ha igång en bil för att åka till Hallen på extrakoll.
Växlarna funkar inte som dom ska på Mercedesen så den lämnar jag hemma och Volvon har ingen motorvärmare. Suck!
Kanske tar Lelles skrammlomobil.
Bara ÄLSKAR den här bilden! Fick den av syrran, den hängde i något rum på bb i Gällivare! Sjukt söt i alla fall! ;)
Kan inte undgå att le när man tittar på ungen, helt nöjd!

Ingen bebis ännu..

Kategori: Allmänt

Beräknad om två dagar, har inte mer förvärkar än vanligt så det lär nog dröja innan den lille krabaten kommer. 
 
Sista rutinkollen jag var in på var godkänd. Alla värden var bra och hjärtljuden på bäj var bra. Dock hade magen inte vuxit. Ska in på en till koll imorgon. Om magen inte vuxit och jag gått ner i vikt blir det en resa till sjukhuset. Då måste ultraljud och ctg göras.
Men det är ju ännu osett vad som hänt under veckan :-)
 
Jag är inte de minsta orolig eftersom att jag klart och tydligt känner hur det rör sig inne i magen :-) 
 
Nu kaffe och bulle med Martin <3 nomnomnom!

Det går bra nu..

Kategori: Allmänt

.. Inte!! 
Något strul med min bil, går typ inte att lägga i backen vilket innebär att man verkligen måste planera sin körning. Jag kan inte åka ut på byn och parkera i en vanlig p-ficka, måste ju kunna ta mig där ifrån också..
Och när man kommer hem får man antingen parkera mitt på stora grusplan eller med lite tur får man i backen om bilen är tillräckligt varm. Då kan man backa in bilen mot huset, sätta i motorvärmaren och ha den i körriktning!
 
Kunde kanske vara ett typ stag eller nå kullager av något slag som behöver rengöras och smörjas. Eller så kanske det är ett oljebyte som behöver göras i växellådan. Vem vet! Snor kallt ute och jag är definitivt inte kapabel till att försöka skruva nå.
Åsså v70 n.. Där funkar inte motorvärmaren, annars hade ju den varit lämplig att köra runt i byn med. Ingen bil förtjänar att kallstartas när det är kring 20 grader kallt.
 
Söta tomten Lelle har varit i Tallinn på en weekend och kom hem med en stor låda Marianne till mig och lite drickbart till Martin ;) 
Världens bästa svärfar! 
 
Han står dessutom som plan B ifall att våra bilar inte går som dom ska. Han har dygnet runt jour och vi får ta hans bil in till bb om det behövs. 
Det gör han med nöje! Världens absolut sötaste Lelle, vad vore man utan honom?! :) 
 
Men det kan lika gärna bli sjuktaxi eller ambulans in, det vet man aldrig. Martin kanske blir för spak för att köra eller jag kanske vill ha honom vid min sida under resans färd istället för bakom ratten?! Ingen som vet!
 
Jag har målat upp ungefär en miljon olika scenarion på hur både jag och Martin kommer att hantera situationen. Skit svårt! Man vet absolut ingenting före det väl händer. 
 
Blev ett väldigt långt inlägg men det får helt enkelt gå ändå! ;p 

Typiskt!

Kategori: Allmänt

Hade vissa föraningar om att bilbältet i min Mercedes skulle vara för kort för barnstolen. Mycket riktigt, det var för kort för den ena stolen. Den stolen vi tänkt ta med till förlossningen! Haha, tur att jag är eftertänksam i det mesta ;p
Jag hade ju en till stol som tur var, en graco med bas. Nu är basen fast monterad i bilen så bebis kan komma bäst den vill! 
 
Stolen som inte passade i Mercedesen går att använda i Volvon. Båda stolarna är beggade, därav har vi två! Skulle aldrig köpa två helt nya bara för att ha en i reserv!

Sällskap

Kategori: Allmänt

Här ligger jag i godan ro och kollar på julkalendern i sängen. Morgon drar mig och mår allmänt skönt! Då ringer Mauddan å frågar om jag vill ha Roxy här idag! GIVETVIS!
Det är så bra med lite sällskap när Martin och alla man känner jobbar!  
 
Åh vilken julkalender! Jag var ganska skeptisk i tanken på att "förstöra" Greveholm, ett original är ett original liksom men årets är faktiskt bra! Riktigt bra! Lite barnslig som man är kollar jag på kalendern. Fullkomligt älskar barnfilmer och julkalendrar!! 
 
Igår var det bingolotto och första adventsmys! Johan och Marie var här och spelade med oss. Vi vann ingenting någon utav oss med det var ju kul ändå :) 
Pepparkakor och ädelost, till och med jag tjuvsmakade osten! Nomnomnom! 

SpökSnor

Kategori: Allmänt

Ja, mysteriet på Greveholm kan eventuellt bli en bra kalender igen! Trots att en förnyad version sällan bir lika bra som ett original så tror jag starkt på denna!
 
Tidig uppstigning i morse, lördag alltså. Åkte till Kaxås med Martin, lämnade hans skoter på en firma i hopp om att dom kanske kan sälja iväg den. Sen vill han givetvis byta till något annat. Vi är inte helt överens kring skoterbyte men vi får väl se.!
 
Suttit hos Maud från mitt i dan, kollat på dia bilder och ätit mat. Druckit glögg och snackat massor! Både Sten och Boel var med (Martins moster och morbror). Ska tillbaka imorgon för sen lunch/tidig middag vid två tre. 
Bilderna är från Martins mormor och morfar, eftersom att båda är uppe i himlen har Maud tagit reda på alla dessa bilder. Hur mycke som helst alltså! Men nu är mer än hälften bort sorterat, väldigt mycke svammel bilder. Dom var säkert roliga minnen för Martins morföräldrar men inte för någon av oss. 
 
Efter X antal timmar med glöggande och vinande för dom andra blev ljudnivån högre och högre, bara prata i mun på varandra! Tröttnade lite helt enkelt ;) Jag drog hem men lämnade kvar Martin så han kommer nog snart.
 
Jag är ju inte riktigt som alla andra, så när jag kom hem kastade jag in en omgång bröd i ugnen, klar vid elva! Perfekt natt macka, verkligen färskt! ;) 
 
Under tiden brödet gräddades garnerade jag lite pepparkakor! Haha, jag gör verkligen inte normala kvälls-sysslor då jag är ensam!
 
I övrigt har jag haft en hemsk graviditetsdag! Mycke hormoner uppochner, ont och trött! Nu blir det i alla fall sova! Gjort nattmacka till Martin som han kan äta när han kommer hem. Underbar flickvän som jag är! ;) 
Hoppas denna smärta ökar så vi får träffa vår fantastiska unge snart!